(0)

ZAŠTO ODRŽAVATI VOZILA U OVLAŠTENIM SERVISIMA I NAKON ISTEKA GARANTNOG ROKA?

16.07.2021.

Dok vozilu vrijedi garancija, vozači nemaju dvojbe oko mjesta obavljanja servisa vozila. Međutim, nakon isteka tog garantnog roka većina počinje razmišljati o prednostima i nedostacima ovlaštenih i neovlaštenih servisa. Iako je cijena glavni razlog održavanja vozila u neovlaštenom servisu, ovlašteni servis ipak donosi neke veće i dugoročnije prednosti.

 

Prvenstvenu razliku čini školovani i educirani kadar stručnjaka. Činjenica da moraju biti ovlašteni od proizvođača dokazuje određeni standard koji moraju zadovoljiti. Važnost educiranog kadra ogleda se u stalnom unaprjeđivanju rada s programima koje proizvođač uvodi za potpuni popravak dijelova.

Sukladno tome, sljedeća prednost odnosi se na specijalni alat koji se koristi samo u ovlaštenim servisima. Nepravilan alat u principu može oštetiti pojedine dijelove vozila, pa i sam privremeni popravak dugoročno ne nudi kvalitetno rješenje. Pod takav specijalan alat podrazumijevaju se i posebni programi koje imaju samo ovlašteni servisi. Ti programi važni su za popravak i održavanje softwarea koji, pogotovo u novim autima, kontrolira rad motora. Polovični programi kojima raspolažu neovlašteni servisi mogu oštetiti vozilo.

Glavna prednost ovlaštenih servisa je garancija njihovog rada. Ovakvim servisiranjem dobivate zamjenske dijelove koji su odobreni od proizvođača i koji imaju garanciju. Dugoročno gledano, to je puno isplativija opcija jer ovlašteni servisi rade na način da provjeravaju sve dijelove povezane s kvarom na vozilu. Tako dobivate potpuniju uslugu iza koje stoji garancija.

Razlika koja vozače privlači neovlaštenim servisima je prvenstveno cijena. Usporedbom kvalitete rada veća cijena u ovlaštenim servisima dugoročno je isplativije rješenje. Osim garancije na dijelove koji se postavljaju u vozilo, cjelokupni servis vozila u ovlaštenim servisima obuhvaća puno više rada na vozilu. Osim toga, većina servisa nudi posebne pakete za starija vozila, upravo kako bi se približila cijeni neovlaštenih servisa. Tako i nakon isteka garantnog roka imate određene popuste kod servisiranja vozila.

Vezano uz cijenu, važno je napomenuti kako je na tržištu rabljenih vozila, vrijednost vozila održavanih kod ovlaštenih servisa veća. Osim toga, održavanje vozila na ovaj način oduzima manje vremena i više se brine o zaštiti okoliša.

Prednosti održavanja vozila u ovlaštenom servisu više je nego očita, pogotovo ukoliko razmišljate o dugoročnoj kvaliteti rada. Upravo zato, nakon isteka garantnog roka važno je znati koju kvalitetu dobivate u određenom servisu. Na kraju krajeva, popravak po nešto manjoj cijeni ne vrijedi puno ako nakon njega često morate posjećivati svog servisera.

Pošaljite upit