(0)

KAKO PROTIV KUNA ZA MALO KUNA

16.07.2021.

Iako se u Hrvatskoj ne priča toliko često o ovom problemu, sigurno je da su se mnogi vozači (ovisno o regiji u kojoj žive) nekad susreli s raznim životinjama koje se vole zavlačiti u prostor oko motora automobila. Pritom se često spominju iskustva s mačkama, štakorima, a mi vam donosimo što su kolege s Renaultovog bloga istražili o rješenjima protiv šteta od kuna.

Rješenja protiv kuna za puno i malo kuna

Prema njemačkoj asocijaciji osiguranja (GDV) kune su na automobilima u Njemačkoj uzrokovale štetu u iznosu većem od 60 milijuna eura u 2014. Između ožujka i lipnja je posebno loše jer traje sezona parenja i mužjaci ne toleriraju suparnike u svojem području.

Tijekom sezone, kune koriste razna mjesta za skrivanje, odmor i obilježavanje svog teritorija – upravo mjesta poput odjeljka motora automobila. Vozači automobile često parkiraju u različitim područjima na kojima kune žive pa kune nagonski uništavaju motor automobila ako namirišu prijetnju.

  • Pranje motora

Prema Eberhard Langu iz tvrtke TUV Süd, u prevenciji ovakvih slučajeva pomaže uobičajeno pranje motora. Čišćenje uklanja mirise stranih članova, ali ga treba obaviti samo profesionalna osoba.

  • Žičana mrežica

Žičana mrežica ispod vozila je dokazano i troškovno učinkovito rješenje protiv kuna, kao što otkriva TÜV Süd, budući da se kuna boji hodati po podovima koji se pomiču i pucketaju. Međutim, ovo rješenje ne pomaže trajno jer nakon određenog vremena životinje obično pronađu rješenje.

  • Plastični omotač za kablove

Još jedan učinkovit pristup je da se kabeli i crijeva oblože tvrdim plastičnim omotačem. Međutim, ova metoda ima neke nedostatke – s jedne strane, instalacija je iznimno složena jer se cijevi moraju montirati precizno i ne smiju doticati vruće dijelove motora. Kada su svi kabeli i cijevi zaštićeni, kuna može i dalje ljutnju usmjeriti na nezaštićene gumene elemente i izolaciju.

  • Elektro šokovi

Izuzetno djelotvorno rješenje su električni šokovi. Oni štite odjeljak motora i trajno tjeraju napadača. Pritom, zahvaljujući trenutnom ograničenju nema opasnosti za ljude ili životinje. Poznati proizvođači poput tvrtki K & K i Mardersicher.de. pružaju zaštitu od kuna s visokonaponskim pločama koje se pričvrste na otvore u odjeljku motora. Cijene se kreću između 85 i 250 eura. Elektromagnetska ploča Voss.miniPet radi bez ikakvog truda uloženog u instalaciju, a njezina cijena je u Njemačkoj oko 199 eura.

  • Ultrazvučni senzori

Precijenjeni lijek za kune, koji i neki od gore navedenih proizvođača također nude, su ultrazvučni senzori. Uređaji proizvode visokofrekventni zvuk u svrhu odbijanja grabežljivaca. Prema istraživanju radne skupine za biologiju Sveučilišta Justus Liebig u Giessenu, kune se ne može tako odvratiti. ADAC također ističe da ti uređaji imaju samo “reduciran do nikakav učinak”.

Čuvajte se mitova

Ono što sigurno ne pomaže – mirisi. Prema ADAC-u: pseća dlaka, WC “kamenje”, obrambeni sprejevi i sl. rješenja – mogu se zaboraviti, jer im se efekt gubi već nakon kraće vožnje automobilom. Nadalje, istraživanje je zaključilo da neugodnii mirisi ne utječu previše na kune.

Kako primijetiti već napravljenu štetu?

Ako vas je “noćni lovac” već oštetio, to možete vidjeti primjerice razdvajanjem izolacijskog materijala ili po tekućinama pod automobilom. U tom slučaju definitivno ne biste trebali pokretati automobil. Ako su cijevi za hlađenje rastrgane, motor se tijekom putovanja pregrije i može se dogoditi skupo oštećenje motora. Bolje je nazvati službu kako bi se stručno ispitala šteta i dala početna dijagnoza. Oštećenja od kuna se obično kreću u širokom rasponu od 100 € do 1500  €, stoga ih treba pokušati izbjeći ako je moguće.

Što vam je činiti?

Svakako provjerite sitno tiskane rečenice u pravilima police osiguranja ili kontaktirajte osiguravatelja kako biste pronašli adekvatno rješenje i zaštitili se od potencijalne štete ako živite u rizičnom području. Prema GDV-u, u mnogim slučajevima u Njemačkoj primjenjuje se djelomično osiguranje od odgovornosti, ali ono često pokriva samo oštećene dijelove, a ne mnogo skuplje posljedične štete. TUV Süd preporučuje da se provjeri pokriće osiguranja u slučaju kuninih napada, odnosno postoji li potreba za dodatnim paketima ili promjenama u osiguranju.

Ako vam se već dogodila šteta na automobilu ili trebate stručni pregled, kontaktirajte Gašperov servisni centar te ćete brzo dobiti procjenu stanja.

Pošaljite upit