(0)

KAKO ODRŽAVATI AUTOMOBIL KOJI ZIMI OSTAJE VANI?

16.07.2021.

Zima, osim zabavne strane snijega, donosi i onu manje zabavnu. Krenete na posao, a automobil Vam je zatrpan, brava je zamrznuta, u autu je hladno i neće upaliti. Hladnoća, sol, led i ostalo može jako naštetiti Vašem limenom ljubimcu, posebno ako nemate garažu, pa je cijelo vrijeme izložen niskim temperaturama.

Kada se govori o zimskoj opremi za auto, obično svima na pamet padnu samo zimske gume, ali kada se priča o autima zima nisu samo zimske gume. Na niskim temperaturama male ogrebotine počnu hrđati, grijanje postavite na najvišu temperaturu na koju automobil nije pripremljen, vjetrobransko staklo suočeno je s termičkim šokom pa je sklono pucanju, i tako dalje. Donosimo Vam glavne probleme do kojih može doći zimi i kako ih najučinkovitije riješiti.

  1. Ako Vam je vjetrobransko staklo zaleđeno, niti slučajno ga ne pokušavajte odlediti toplom vodom jer bi time Odleđivanje se savjetuje posebnim tekućinama za odleđivanje ili struganjem plastičnim i gumenim predmetima za struganje.
  2. Prije nego što sjednete u automobil, odvojite brisače koji su zalijepljeni za vjetrobransko staklo kako ne biste uništili elektromotorni mehanizam. prouzročili pucanje vjetrobranskog stakla.
  3. Vrlo korisna informacija za znati jest da ukoliko imate stariji automobil koji se otključava putem brave, kada se zimi brava zaledi također morate prije otključvanja poprskati mehanizam tekućinom za odmrzavanje kako ključ nebi zapeo u bravi.
  4. Čak i mala točkica na Vašem vjetrobranskom staklu može po velikoj hladnoći postati velika napuklina. U svakom slučaju prije početka zime pregledajte staklo da ga kasnije ne bi morali mijenjati. Također, zimi bi trebali koristiti nekakav oblik zaštite za staklo jer će Vam uvelike olakšati posao čišćenja stakla ujutro. Svakako je važno provjeriti i gume na brisačima. One imaju vijek trajanja od otprilike godinu dana, pa ukoliko su na Vašem automobilu dotrajale, vrijeme je da ih zamijenite. Snijeg i led nisu za iskušavanje starih brisača, a nepogodni uvjeti na cesti i tako su dovoljni bez toga da si smanjujete vidljivost.
  5. Dizel motori: obzirom da je dizel motor zbog masivnosti i viših tlakova kompresije teže pali nego benzinski motori na sviječice, preporučuje se prije paljenja motora da se 3 puta okrene kontaktni ključ sve dok se ne ugasi žuta lampica koja simbolizira aktiviranje grijača u cilindrima. Svakako se preporučuje da automobil tijekom prvog jutarnjeg paljenja, ostavite 20 – 30 sekundi da radi u mjestu odnosno da se ugrije prije polaska.
  6. Provjerite akumulator jer on zimi radi više pa je moguće oštećenje koje ako ne primijetite rano, može Vam stvarati probleme pri paljenju auta. Provjera ispravnosti akumulatora obično ne košta puno, a neki će Vam automehaničari to učiniti i besplatno.
  7. Antifriz je prvo na što mnogi ljudi pomisle kad dođe zima. No ono što je potrebno znati je da antifriz ulijevamo u rashladnu tekućinu jer se ona nalazi u spremniku načinjenom od plastike što znači da bi plastika prilikom smrzavanja popucala, a to bi završilo kobno za Vaš automobil. Koliko je antifriza potrebno tijekom zimskih mjeseci, najbolje je proučiti upute proizvođača antifriza na pakiranju.
  8. Pobrinite se o svjetlima. Namažite auto-svjetla voskom, to će spriječiti inje da se uhvati za površinu stakla i ostane tamo, a i omogućit će vam bolju osvijetljenost ceste tijekom vožnje, koja je u zimskim prilikama iznimno važna.
  9. Jedan od najvažnijih elemenata su ipak zimske gume. One su jedini kontakt koji Vaš automobil ima s hladnom i zaleđenom površinom ceste i zato je važno da budu primjerene vožnji u zimskim uvjetima. Osim toga, važno je provjeriti i tlak u gumama. On se snižava kako se snižava i vanjska temperatura. ‘Ispuhana’ guma slabije će se držati na snijegu i vožnja na njima bit će opasnija.
  10. Savjet za vozače: stražnje maglenke su vrlo jake stoga se mole vozači da ih ne pale ukoliko to nije nužno jer mogu zaslijepiti vozače iza sebe.

Zimski uvjeti na prometnicama stvaraju velike probleme kako za promet, tako i za Vaše vozilo. Poduzmite određene mjere zaštite, spriječite moguće probleme i riješite se velikih troškova popravka vozila. Učinite svoj automobil sigurnijim za vožnju i budite savjestan sudionik u prometu.

Pošaljite upit