(0)

ZAŠTO JE POTREBNO STAVITI ZIMSKE GUME IAKO NEMA SNIJEGA?

16.07.2021.

Iako u većini propisa i zakona stoji obveza stavljanja zimskih guma na automobil u slučaju snijega na cesti, one bi trebale biti na automobilu čim dođe do hladnih razdoblja i drugačijih uvjeta na prometnicama. Zašto?

S obzirom na velike hladnoće i smrzavanja ceste, uvjeti za vožnju za vrijeme zimskih razdoblja uvelike su otežani. Dužnost je svakog vozača da takvu situaciju učini manje opasnom za sebe i ostale sudionike u prometu. Tako je jedna od obaveza stavljanje zimskih guma na automobil. Iako ih vozači stavljaju tek kada padne snijeg one bi trebale prije toga biti na autu, jer je vozilo nužno pripremiti za sve uvjete na cestama, bilo to sunce, kiša, magla, poledica ili snijeg, s obzirom da se u zimskim mjesecima uvjeti lako promijene u nekoliko minuta.

Zimske su gume posebno dizajnirane kako bi drugačije prianjale na cestu i zbog tog dizajna, vodu stvorenu kišom ili topljenjem snijega odvode kroz gumu, smanjujući opasnost proklizavanja. S obzirom da su gume jedini fizički kontakt koji automobil ima s cestom, važna je njihova ispravnost i kvaliteta kako bi vožnja prošla bez problema. One su svojim sastavom prilagođene zimskim temperaturama te omogućuju bolji kontakt s podlogom bilo da je zaleđena ili prekrivena snijegom. Jedna od glavnih karakteristika zimskih guma je ta što čine zaustavni put kočenja kraćim od ljetnih guma. Razlog tome je što ljetne gume na temperaturi ispod 7°C gube elastičnost i ne prianjaju na kvalitetan način. Upravo zato se ističe važnost stavljanja zimskih guma u hladnijim razdobljima bez obzira na to ima li na cesti snijega ili ne. Najveća prednost zimske gume je bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu.

Bez obzira na sve navedeno i na opremu koju imate za vožnju u zimskim uvjetima, važno je imati na umu da s automobilima uvijek može doći do problema. Ako ne Vama onda nekome tko je u prometu ispred ili iza Vas. Postoje situacije u prometu koje ne možete kontrolirati, ali one koje možete Vaša su dužnost kao vozača, kako zbog Vaše sigurnosti tako i zbog sigurnost svih ostalih sudionika.

Pošaljite upit