(0)

10 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE KUPNJE RABLJENOG AUTOMOBILA

16.07.2021.

Zbog stalnog rasta cijene goriva i visokih cijena novih automobila, sve više ljudi odlučuje se za kupnju rabljenih automobila. Iako se na tržištu mogu naći kvalitetni automobili, važno je prepoznati kada se radi o lošoj prodaji. Postoji nekoliko trikova koje koriste prodavači rabljenih automobila na koje trebate obratiti pažnju kako bi izbjegli kupovinu nekvalitetnog vozila.

Prije same kupnje pažljivo provjerite ponudu na tržištu, upoznajte se s cijenama i ne nasjedajte na nerealno nisku cijenu automobila, jer je prodavaču hitno prodati automobil, pogotovo ako se radi o fizičkoj osobi, a ne auto salonu. Kupnja rabljenog automobila može biti odličan potez ako pripazite prilikom kupnje i kupujete od profesionalaca. Možete uštedjeti i dalje biti jako zadovoljni.

  1. Definirajte svoje potrebe i prioritete. Jasno odredite kakav Vam automobil treba i zašto. Na primjer, veći automobili obično su isplativiji što se tiče početne cijene na tržištu rabljenih automobila, ali zato što imaju veću potrošnju i davanja od malih automobila, pa ih prodavači prodaju po nižoj cijeni.
  2. Jedna od važnijih odrednica za određivanje cijena vozila su podaci o prijeđenoj kilometraži, pa nije rijedak slučaj da prodavač pokušava smanjiti stvarnu prijeđenu kilometražu automobila. Ako Vam se opće stanje automobila ne podudara s pričom o kilometraži zatražite od prodavača dokumente od posljednjeg tehničkog pregleda vozila.
  3. Kada Vam ponuda zvuči predobro da bi bilo istinito, obično je tako. Iznimno je važno prepoznati ukradeno vozilo. Pretjerano niska cijena i česte promjene vlasnika jedan su od pokazatelja da se možda radi o krađi automobila.
  4. Postoji nekoliko načina na koje prodavači rabljenih automobila pokušavaju sakriti oštećenja. Iako Vam možda ne zvuči logično bolje je uzimati automobil s originalnom bojom nego onaj svježe obojan, jer je to način na koji se prikrivaju oštećenja.
  5. Ukoliko je automobil bio u prometnoj nesreći, većina prodavača pokušat će prikriti tu činjenicu. Ako želite biti sigurni pregledajte automobil i ukoliko primijetite znakove većih popravka vjerojatno se radi i o većem oštećenju u prošlosti. Korisno je znati i da ako stakla na automobilu nemaju oznaku proizvođača znači da su mijenjanja, a to isto može biti znak težeg oštećenja automobila. Iako automatizmom godina proizvodnje stakla ne određuje i godinu proizvodnje vozila.
  6. U svakom slučaju zahtijevajte probnu vožnju jer tek nakon 15-20 minuta vožnje možete sa sigurnošću procijeniti postoje li mogući kvarovi na automobilu o kojima vam prodavač nije ništa rekao. Ako Vam se išta čini previše sumnjivo možda je bolje ne kupovati taj automobil.
  7. Najbolja opcija koja će Vas zaštiti od prevare je pregled stručne osobe. Ukoliko ne kupujete vozilo u ovlaštenom servisu, povedite sa sobom stručnog mehaničara koji može pogledati automobil. Također imajte na umu da je veća vjerojatnost da je automobil servisiran ako ga kupujete u auto salonu, za razliku od fizičke osobe.
  8. Odredite budžet koji ste spremni izdvojiti za automobil i ne mijenjajte ga. Imajte na umu da ponuda koja zvuči odlično, ima razlog zašto zvuči tako nevjerojatno dobro. Budite razumni i razmislite kakvu kvalitetu dobivate za cijenu koja se nudi.
  9. Pri konačnoj kupnji rabljenog automobila, obavezno pregledajte sve papire kako bi se uvjerili da su uredni. Također, prvo nakon kupnje automobila sredite svoje papire i prepišite automobil na sebe kako ne bi kasnije imali problema.

Na tržištu rabljenih automobila često se događaju prevare, ali ako se pripremite i dobro provjerite automobil prije kupnje, možete za manje novaca pronaći kvalitetno vozilo. U svakom slučaju, bolje je kupovati kod renomiranih trgovaca koji na rabljena vozila daju garanciju i do 24 mjeseci i tako smanjiti rizik kod kupnje rabljenog vozila. Ukoliko niste sigurni u kupnju automobila, povedite nekoga sa sobom koji o tome zna više i ne nasjedajte na trikove koji će Vas koštati novaca i živaca.

Pošaljite upit