(0)

HYVIA – NOVI PROJEKT RENAULT GRUPE I PLUG POWERA

19/07/2021

Hyvia: zajednički projekt Grupe Renault i tvrtke Plug Power s ciljem stvaranja cjelovitog ekosustava lakih gospodarskih vozila s pogonom na gorivne ćelije, ekološke proizvodnje vodika i izgradnje stanica za opskrbu vodikom diljem Europe

  • HYVIA će biti prva usluga mobilnosti temeljena na vodiku s gotovim rješenjima za kupce: laka gospodarska vozila s gorivnim ćelijama, stanice za opskrbu vodikom, opskrba ekološki proizvedenim vodikom (bez ugljičnih emisija) te održavanje i upravljanje flotama.
  • Zajednički pothvat zaživjet će na četiri lokacije u Francuskoj.
  • Cilj je ovog projekta pozicionirati Francusku kao predvodnicu industrijskog, tehničkog i komercijalnog razvoja u području mobilnosti bez emisija.

Renault Grupa, jedan od najistaknutijih aktera automobilske industrije, i tvrtka Plug Power Inc., (NASDAQ: PLUG) svjetski predvodnik u području gotovih rješenja temeljenih na vodiku, danas predstavljaju zajednički pothvat HYVIA, kako je to bilo najavljeno 12. siječnja 2021. Zajednički pothvat u ravnopravnom je vlasništvu dvaju partnera i temelji se na uravnoteženom upravljanju. Njime će predsjedati David Holderbach koji ima više od 20 godina iskustva u strateškoj, proizvodnoj i međunarodnoj prodaji Renault Grupe.

Naziv HYVIA nastao je spajanjem skraćenog oblika engleske riječi za vodik (“HY”) i latinske riječi za cestu (“VIA”) te odražava zaokret prema mobilnosti s niskom stopom emisija. Gospodarska vozila poput LGV-ova zahtijevaju veći doseg i kraće vrijeme punjenja gorivom, pri čemu se vodikove gorivne ćelije nameću kao daleko najbolji odabir pogonskog goriva.

Aktivnosti u okviru projekta HYVIA provode se na Renaultovim lokacijama u Francuskoj:

  1. Sjedište zajedničkog pothvata i odjeli za istraživanje i razvoj nalazit će se u Villiers-Saint-Frédéricu te će uključivati centar za inženjering i razvoj lakih gospodarskih vozila Grupe Renault kako bi se u što većoj mjeri potaknula sinergija između timova.
  2. Proizvodni i logistički odjeli nalazit će se u Flinsu kao dio projekta Re-Factory, a sastavljanje gorivnih ćelija i izgradnja punionica započet će krajem 2021.
  3. Prva vozila, temeljena na Renaultu Master, sastavljat će se  u tvornici Batilly.
  4. Za ugradnju gorivnih ćelija bit će zadužen PVI, podružnica Grupe Renault koja od 2017. godine djeluje u Gretz-Armainvilliersu.

Vodikova tehnologija HYVIA nadopunjuje Renaultovu tehnologiju E-TECH i povećava doseg na 500 km u samo 3 minute punjenja. Osim što potpuno ispunjava potrebe vozača lakih gospodarskih vozila, istovremeno zadovoljava i nove propise u pogledu smanjenja ugljičnih emisija u gradovima.

Prva tri modela s gorivnim ćelijama nastala u okviru ovog projekta temeljit će se na platformi Renaulta Master, a na europsko tržište stići će krajem 2021. Njihovo predstavljanje bit će popraćeno izgradnjom punionica i uspostavljanjem lanca opskrbe ekološki proizvedenim vodikom.

  • Prijevoz robe: inačica kombi i šasija s kabinom za veći utovarni kapacitet.
  • Prijevoz ljudi: Inačica City bus.

 

“Kao pionir u području novih oblika energije i europski predvodnik u klasi električnih LGV-a, Renault Grupa želi ponuditi najzelenije rješenje mobilnosti na tržištu do 2030. Upravo se na tome temelji projekt HYVIA. Želimo ponuditi jedinstven i sveobuhvatan ekosustav mobilnosti temeljene na vodiku, počevši od vozila preko infrastrukture punionica do gotovih rješenja za kupce. Razvoj ove najmodernije tehnologije omogućit će nam da ojačamo svoju industrijsku bazu i potaknemo nove aktivnosti s ciljem stvaranja vrijednosti u ovom perspektivnom segmentu u Francuskoj” izjavio je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe.

“Plug Power svjetski je predvodnik u području ekosustava temeljenih na vodiku, razvio je više od 40.000 sustava gorivnih ćelija, dizajnirao i izgradio 110 stanica koje svakodnevno opskrbljuju kupce s 40 tona vodika, a k tome ima i vodeću ulogu u stvaranju zelenog vodika koji se dobiva postupkom elektrolize. Kroz projekt HYVIA uvodimo mobilnost temeljenu na vodiku u Francusku i Europu” dodao je Andrew Marsh, glavni direktor tvrtke Plug Power.

“Renault od 2014. godine zauzima vodeći položaj u području vodikovih tehnologija s više od sto lakih gospodarskih vozila s pogonom na vodik. Sretni smo što zajedno s tvrtkom Plug Power stvaramo integrirana rješenja za opskrbu zelenim vodikom. HYVIA utire put smanjenju ugljičnih emisija i nudi sveobuhvatnu ponudu rješenja temeljenih na vodiku. Ovaj je projekt plod stručnosti Renault Grupe i tvrtke Plug Power kojim želimo ostvariti 30 % udjela na europskom tržištu lakih gospodarskih vozila s pogonom na vodik do 2030.”, rekao je David Holderbach, glavni direktor zajedničkog pothvata HYVIA.

Pošaljite upit