(0)

OTEŽANA OPSKRBA RABLJENIM VOZILIMA – CIJENE I DALJE RASTU

16.07.2021.

Internetska tržnica Autoscout24 objavljuje prosječne cijene rabljenih automobila mjesečno na temelju vlastite baze podataka i reprezentativnih istraživanja. U ožujku 2021. godine takozvani indeks cijena rabljenih automobila (AGPI) dosegnuo je novi maksimum.

U ožujku 2021. prosječna cijena rabljenih automobila u Njemačkoj iznosila je 22.258 eura, što je porast od preko 1.000 eura u odnosu na isti mjesec prošle godine – prema analizi jednog od najvećih internetskih tržišta automobila, Autoscout24. Platforma mjesečno procjenjuje vlastitu bazu podataka, anketira trgovce i kupce na reprezentativan način kako bi na kraju mogla dati pouzdane izjave o situaciji na tržištu u Njemačkoj i Europi. Prema takozvanom Autoscout24 indeksu cijena rabljenih automobila (AGPI), rabljeni automobili više klase doprinijeli su najvećem udjelu porasta cijena, koji su u prosjeku porasli na 56.055 eura i tako koštali preko tri posto više nego u istom mjesecu prošle godine. U svim ostalim segmentima vozila cijene su također porasle, ali u nešto manjoj mjeri. Cijene oldtimera kao i godišnjaka neznatno su pale u ožujku 2021., dok su sve ostale dobne skupine poskupile za manje postotke.

Gotovo svim segmentima zajednički je bio pad ponude rabljenih vozila u ožujku 2021. godine, što je bilo uočljivo već prethodnog mjeseca. Unutar segmenata vozila, broj rabljenih vozila u ponudi pao je i do osam posto, a posebno su pogođeni kombiji i minibusevi. U odnosu na veljaču, rabljeni sportski automobili bilježili su pad za više od šest posto u ožujku 2021. Prema Autoscout24 indeksu cijena rabljenih automobila (AGPI), niža ponuda nije u korelaciji sa potražnjom, koja je nastavila rasti u većini segmenata. AutoScout24 zabilježio je rast popularnosti od šest i osam posto u odnosu na prethodni mjesec, posebno za sportske i male automobile. Postojala su i dva veća odstupanja unutar dobnih segmenata: godišnji automobili i najmanje 20 godina stari klasični automobili. Potražnja za oba segmenta porasla je za više od četiri posto. “Potražnja za rabljenim automobilima u Njemačkoj nastavlja se neometano,” komentira Jochen Kurz, direktor proizvoda u AutoScout24, s obzirom na trenutnu prosječnu cijenu rabljenih automobila. “Osim toga, općenito je otežana opskrba vozilima. To znači da cijene nastavljaju rasti.”

POZITIVAN TREND U PRODAJI NOVIH AUTOMOBILA

Što se tiče prodaje novih vozila u Hrvatskoj, u 2021. godini, za razliku od rabljenih automobila,  zabilježen je značajan rast. Ukupan broj novih osobnih automobila prodanih tijekom prvih pet mjeseci 2021. godine iznosi 19.167, što je 44,26 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine kada ih je bilo prodano 13.286. Uzimajući u obzir samo mjesec svibanj, govorimo o rastu od čak 106,30 posto u odnosu na 2020-tu godinu. Renault i Dacia također bilježe rast prodaje novih vozila te se u 2021. godini nalaze na vrlo dobrom četvrtom, odnosno šestom mjestu po prodaji novih osobnih automobila u Hrvatskoj. Sa 1.198 prodanih vozila u 2021., Renault bilježi rast od 31,36 posto, dok je Dacia prodala 1.052 automobil, što je 32,83 više nego u istom razdoblju prethodne godine. Među najprodavanijim modelima 2021. godine nalaze se Dacia Duster, na visokom trećem, Renault Clio na šestom, Dacia Sandero na trinaestom te Renault Megane na devetnaestom mjestu.

 

Pošaljite upit