(0)

KRIZA S ČIPOVIMA – VOZILA BEZ TOUCHSCREENA – PROIZVODNJA KAO 1958.

08.11.2021.

Ukoliko ste zadnjih nekoliko mjeseci pratili vijesti vezane za automobilsku industriju, sigurno ste naišli na pokoji članak vezan uz nestašicu vozila na tržištu. Razlog tome je taj što većina tvornica automobilske industrije radi smanjenim kapacitetima ili su privremeno obustavili proizvodnju u potpunosti.

Već je ranije ove godine započela kriza s čipovima zbog koje su se kupcima isporučivali nedovršeni automobili, a rokovi isporuke su bili rekordno dugi. Akutni nedostatak računalnih čipova u proizvodnji vozila ne dovodi samo do kašnjenja u proizvodnji i isporuci već utječe i na vozila koja se proizvode, pa tako njemački proizvođači automobila trenutno isporučuju samo nedovršena vozila i na taj način izazivaju nezadovoljstvo kupaca i trgovaca. Rokovi isporuke od više od godinu dana za krajnje kupce danas su činjenica za gotovo sve modele, a mnogi trgovci više ne dobivaju automobila.

Globalna nestašica čipova pogađa sve proizvođače automobila, a svaki od njih se s praznim skladištima bori na svoj način. Škoda je objavila da će do kraja godine smanjiti, odnosno prekinuti proizvodnju automobila u svojim češkim tvornicama. Proizvedeno je već mnogo automobila koji stoje na parkiralištima i ne mogu se isporučiti jer im manjkaju čipovi bez kojih nisu dostupne mnoge funkcije. Škoda u narednom periodu planira dovršiti već proizvedene automobile, kada u tvornice stignu pošiljke čipova, a do tada će tvornice mirovati pošto nema smisla proizvoditi nove nedovršene automobile.

Koliko je kriza s čipovima, odnosno nedostatkom poluvodiča koji redovito dovodi do prekida proizvodnje, zaista ozbiljna govori nam i činjenica kako će njemački div Volkswagen u Wolfsburgu proizvesti jednak broj automobila kao daleke 1958. godine. Prisjetimo se, bilo je to prije automatizacije proizvodnih procesa, robota i povećanja kupovne moći stanovnika.

Vijest koja nikoga ne veseli je ta da europski proizvođači niti u sljedećoj godini ne očekuju mnogo bolju situaciju. ACEA (Europska udruga proizvođača automobila) na djelovanje je pozvala i Europsku uniju kako bi se smanjila ovisnost o azijskim dobavljačima čipova. ACEA očekuje da će se globalna nestašica čipova protegnuti duboko u 2022. godinu, što vjerojatno nosi ograničenja u proizvodnji i manji broj novih automobila na cestama.

Europski automobilski sektor je na putu zaostatka za prošlogodišnjim katastrofalnim rezultatom nakon što su proizvođači u Europi zabilježili najgoru prodaju u rujnu u više od četvrt stoljeća. Globalna nestašica komponenti koja otežava proizvodne linije dovela je do skoka cijena vozila – novih i rabljenih – kako su se zalihe smanjivale.

Očekuje se da će se europska proizvodnja automobila iduće godine popeti na gotovo 18,6 milijuna jedinica – proizvodnju koja bi industriju približila razinama prije pandemije od oko 20 milijuna, ali ipak ispod te brojke. ACEA će objaviti svoje prognoze za 2022. početkom sljedeće godine.

Još jedna „zanimljivost“ dolazi iz sjedišta BMW-a. Na temelju vijesti koje je objavio njemački proizvođač, možemo zaključiti kako se, što se tehnologije tiče, vraćamo nekoliko godina unazad. Zbog nedostatka čipova proizvodit će se vozila bez zaslona na dodir. Mnogi od nas danas ne mogu zamisliti život bez čeprkanja prstićima po velikim ekranima u vozilima, ali neko vrijeme morat će se pomiriti sa životom bez te funkcionanosti, barem kada je BMW u pitanju.

I drugi proizvođači pronalaze načine kako da izbjegnu obustavu proizvodnje, a neki od njih, poput Forda i Volvo-a, su iz ponude izbacili naprednije sigurnosne sustave poput automatskog kočenja u slučaju nužde ili sustava održavanja vozila u voznom traku.

Pošaljite upit